Wybudowanie biogazowni jest dość dużą inwestycją. Dodatkowo trzeba spełnić szereg wymogów i formalności, aby móc ją użytkować. Bez względu na to, biogazownie rosną jak grzyby po deszczu ? szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów. Co jest tego powodem? Oczywiście zyski, jakie przynoszą w dłuższej perspektywie. Koszt stworzenia biogazowni może zwrócić się już po trzech latach, co czyni ją liderem wśród rozwiązań wytwarzających zieloną energię.
Biogazownie ? darmowe paliwo, prąd lub energia cieplna
Biogazownie powstają głównie przy gospodarstwach rolniczych, chociaż coraz częściej spotyka się je również przy zakładach produkcyjnych czy punktach składowania odpadów. Instalacja pozwala przetwarzać substraty w biogaz, z którego można uzyskać biometan, czyli paliwo do samochodów. Biogaz można także przemienić za pomocą specjalistycznych rozwiązań w energię elektryczną lub cieplną. Biorąc pod uwagę rosnące z roku na rok koszty prądu, łatwo dojść do wniosku, że biogazownia jest świetnym sposobem na oszczędność pieniędzy. Ma to szczególne znaczenie w przypadku gospodarstw rolnych oraz przedsiębiorstw zużywających dużą ilość energii elektrycznej. Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku ogrzewania ? ceny surowców, które mogą podlegać spalaniu, szybują w górę, co powoduje, że zielona energia może przyczynić się do znacznych zysków w gospodarstwie czy zakładzie produkcyjnym. Dodatkowo, biogazownie są przyjazne dla środowiska, co sprawia, że inwestor może ubiegać się o znaczne dofinansowanie na ich budowę.
Biogazownia ? oszczędność nie tylko na energii
Biogazownia pozwala też rozwiązać problem z odpadami. Substraty, w wyniku fermentacji których powstaje biogaz, pochodzą zwykle z odpadów rolniczych, przemysłowych czy komunalnych. Warunkiem jest jedynie, że muszą być to substraty organiczne. W biogazowniach rolniczych na szeroką skalę stosuje się gnojowicę, odpady roślinne z pól uprawnych oraz ? najbardziej wydajną ? kiszonkę kukurydzianą. Biogazownia może być także zasilana odpadami z mleczarni, ubojni bądź innych punktów zajmujących się szeroko pojętą produkcją żywności. W wyniku fermentacji powstaje poferment, który może być wykorzystany w charakterze nawozu na pola uprawne. Zaletą produktu jest czystość biologiczna oraz ograniczony zapach, co czyni go dużo lepszą opcją niż zastosowanie obornika. W ten sposób biogazownia przynosi zyski na wielu płaszczyznach. Z jednej strony pozwala obniżyć koszty energii elektrycznej lub cieplnej, z drugiej rozwiązuje problem utylizacji odpadów, zapewniając dodatkowo wysokiej jakości nawóz organiczny.